Decizia ca tara noastra sa ramana in afara spatiului Schengen „pe o perioada nedeterminata” nu i-a luat prin surprindere decat pe cei entuziasmati de incurajarile Parlamentului European si ale ministrului de Interne Traian Igas, care miercuri anunta ca sunt sanse 99% ca aderarea sa se produca in acest an. „Romania nu merita sa intre in Schengen, dar din alte motive, nu din cauza criteriilor tehnice. Romania nu are nicio legatura cu spatiul Schengen.
De exemplu, toate statele UE ar trebui sa se bazeze pe tara noastra, pe cei peste o mie de kilometri de granita cu state-problema (Republica Moldova si Ucraina)”, ne-a explicat ieri analistul economic Ilie Serbanescu, amintind de coruptia din vami. Intrebat daca o noua amanare a aderarii are implicatii din punct de vedere economic, acesta a aratat ca oricum situatia din tara este dezastruoasa, in pofida a ceea ce se anunta oficial.
La randul sau, Liviu Voinea, director executiv al Grupului de Economie Aplicata, a aratat ca amanarea ridica un semn de intrebare, mai ales in chestiuni legate de riscul de tara.
Cele mai afectate vor fi firmele de transport si distributie, care sperau ca, prin eliminanarea formalitatilor vamale existente in prezent, sa fie fluidizat traficul rutier intre Romania si celelalte state din Uniune. In context, Liviu Voinea a amintit de declaratia ambasadorului olandez la UE, cel care afirma zilele trecute ca exista in continuare mari probleme legate de reforma justitiei in Romania si, prin urmare, Olanda nu crede ca Romania este un „stat de drept”. Guvernul olandez se va pronunta in 2012 in privinta cererilor de aderare a Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen, dupa o perioada de proba pentru cele doua tari, a anuntat ieri ministrul pentru Imigratie, Gerd Leers. Perioada de proba ar trebui sa dureze pana la viitorul raport al Comisiei, prevazut in 2012, a precizat o sursa olandeza, citata de agentiile de presa. Intre timp, statele candidate trebuie sa controleze efectiv frontierele comune si „este imperativ ca reformele judiciare din Romania si Bulgaria sa fie efective si ireversibile”, a subliniat ministrul Gerd Leers. Potrivit AFP, rezervele Olandei sunt impartasite si de Franta, Germania, Suedia, Finlanda si Danemarca. „Germania vrea sa se asigure ca situatia in cele doua tari se normalizeaza si se amelioreaza, mai ales in ceea ce priveste coruptia, securitatea juridica si statul de drept”, a declarat ieri ministrul german Hans-Peter Friedrich. Pentru integrarea unor noi membri, este necesar obtinerea consensului celor 26 de state incluse deja in frontiera comuna.
Sursa: www.financiarul.com
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu